Polski chleb wiejski
To zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów, puszysty, ze sprężystym miąszem i lekko chrupiącą skórką. W zasadzie dokładnie taki powinien być mój perfekcyjny wiejski chleb. Pyszny zarówno zaraz po przestudzeniu jak i następnego dnia.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 5-6h
Poziom trudności: 6/10
Składniki:
- 100g aktywnego zakwasu (dokarmionego 4-6h wcześniej)
- 330g mąki pszennej typ 750
- 50g mąki pełnoziarnistej
- 200g wody
- 1/2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki oprócz soli umieściłam w misie miksera i wyrabiałam przystawkami do ciasta drożdżowego 7-10 minut.
2. Tak przygotowane ciasto pozostawiłam do autolizy na 60minut.
3. Po tym czasie posypałam całość solą i ponownie wyrabiałam - około 5 minut, w tym momencie jeżeli ciasto jest zbyt lejące należy lekko podsypać je mąką. Wyrobione ponownie ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1h.
4. Następnie delikatnie uformowałam bochenek, umieściłam go w koszyku do wyrastania i odstawiłam na kolejne 2,5h.
5. Gdy bochenek wystarczająco podrósł umieściłam go na rozgrzanej blaszce piekarnika i piekłam w 220st 35 minut.
6. Studziłam na kratce.
Smacznego!