Polski chleb wiejski

Polski chleb  wiejski

To zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów, puszysty, ze sprężystym miąszem i lekko chrupiącą skórką. W zasadzie dokładnie taki powinien być mój perfekcyjny wiejski chleb. Pyszny zarówno zaraz po przestudzeniu jak i następnego dnia. 

Zdjęcie - Polski chleb  wiejski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 5-6h

Poziom trudności: 6/10

Składniki:

  • 100g aktywnego zakwasu (dokarmionego 4-6h wcześniej)
  • 330g mąki pszennej typ 750
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 200g wody
  • 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki oprócz soli umieściłam w misie miksera i wyrabiałam przystawkami do ciasta drożdżowego 7-10 minut.

2. Tak przygotowane ciasto pozostawiłam do autolizy na 60minut.

3. Po tym czasie posypałam całość solą i ponownie wyrabiałam - około 5 minut, w tym momencie jeżeli ciasto jest zbyt lejące należy lekko podsypać je mąką. Wyrobione ponownie ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1h.

4. Następnie delikatnie uformowałam bochenek, umieściłam go w koszyku do wyrastania i odstawiłam na kolejne 2,5h.

5. Gdy bochenek wystarczająco podrósł umieściłam go na rozgrzanej blaszce piekarnika i piekłam w 220st 35 minut.

6. Studziłam na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów