Nie ma to jak w mięsnym zdać się na sprzedawczynię i poprosić ją o ładny kawałek szynki... Na szczęście nikt w rodzinie nie walczy z tłuszczykiem na kanapce.
To bardzo lekkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek np. na kolację. Doskonale komponuje się też jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs z drobiu oraz rybą.
Na początek proponuję mini serniczki z mango w wersji na zimno. Robi się je stosunkowo szybko, pod warunkiem, ze posiadamy odpowiednią ilość pierścieni cukierniczych. Inaczej trzeba to robić na raty.
Pierwszy raz upiekłam kurczaka w całości i jestem absolutnie zadowolona z tego debiutu. Kurczak wyszedł przepyszny, aromatyczny i bardzo soczysty, nawet na piersiach, które z reguły mają tendencję do bycia suchymi.
Sama sałatka jest niezwykle urokliwa, tak jak kwiaty mimozy. Pomysł na wykorzystanie paluszków krabowych znalazłam kiedyś na jednej z łotewskich stron z przepisami.
Tym razem postanowiłam zrobić coś naprawdę wyjątkowego. Tak powstał Mini torcik cytrynowy. Jest idealny pod każdym względem - cudownie wygląd i wspaniale smakuje. Jest bardzo delikatny w smaku, a do tego nie jest ciężki i spokojnie można go zjeść nie obawiając się o obwód bioder.
Dla tych którzy tęsknią za klasycznymi posiłkami ze znanej sieci meblowej, bardzo szybki i smaczny przepis na to fantstyczne szwedzkie danie. Klopsiki pieczone bez użycia tłuszczu, bardzo smaczne i oferujące możliwości łączenia z wieloma różnymi dodatkami jak makaron, kasza, ziemniaki.
Te frykadelki tak naprawdę bardzo przypominają zawijane zrazy, tyle że robi się je z mielonego mięsa. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, bo ma w sobie coś... coś domowego i swojskiego ;)
Macie ochotę zaserwować swoim gościom coś specjalnego? Miękkie i soczyste polędwiczki oblane gęstym, kremowym sosem pełnym chrupkich kawałków pistacji zdecydowanie się do tego nadają! Wbrew pozorom są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako niecodzienny obiad Wielkanocny.
U nas w dalszym ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.
Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kostkę. Posypać cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i polać sokiem z cytryny. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Przygotować kruszonkę: zmiksować dokładnie masło, cukier i mąkę. Ja używam do tego miksera, jest szybko i łatwo...