Polędwiczki w sosie śmietanowym z pistacjami
Kochani!
Macie ochotę zaserwować swoim gościom coś specjalnego? Miękkie i soczyste polędwiczki oblane gęstym, kremowym sosem pełnym chrupkich kawałków pistacji zdecydowanie się do tego nadają! Wbrew pozorom są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako niecodzienny obiad Wielkanocny. Przepis autorski.
Składniki (na 2 osoby):
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 500g)
- 100g pistacji bez łupinek, posiekanych
- 200m śmietanki 36%
- Sól i pieprz w młynku
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju do smażenia
Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Zawijamy w folię aluminiową i dopiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia polędwiczek na suchej patelni podprażamy pistacje a następnie zalewamy je śmietanką, dodajemy cukier, a następnie na wolnym ogniu podgrzewamy całość do lekkiego zgęstnienia sosu. Upieczone polędwiczki polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który już niedługo do będzie dostępny do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B