Mini torcik cytrynowy

Mini torcik cytrynowy

 

Zdjęcie - Mini torcik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie już wiecie, że uwielbiam desery w wersji mini. Tym razem postanowiłam zrobić coś naprawdę wyjątkowego. Tak powstał Mini torcik cytrynowy. Jest idealny pod każdym względem - cudownie wygląd i wspaniale smakuje. Jest bardzo delikatny w smaku, a do tego nie jest ciężki i spokojnie można go zjeść nie obawiając się o obwód bioder.

Przyznaję, że przygotowanie tego deseru zajmuje dużo czasu i nie jest proste, jednak na specjalne okazje lub kiedy chcemy na kimś zrobić wrażenie - warto się pomęczyć. Planując to danie pamiętaj, że możesz pracę rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia upiec ciasto, a drugiego "poskładać" wszystko w całość.

Składniki:

    Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny + 1/4 łyżeczki
  • skórka z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Dekoracja
  • posypka czekoladowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 cytryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Mini torcik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (329°F) i przygotuj 12 pierścieni o średnicy 6cm. Nie smaruj tłuszczem.

2. W misce przesiej mąkę, sodę, sól i 3/4 szklanki cukru pudru. Odstaw na bok.

3. W dużej misce wymieszaj żółtka, olej roślinny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryn i ekstrakt waniliowy.

4. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

5. Ubij pianę na średnich obrotach. Kiedy powstanie piana, dodaj 1/4 łyżeczki soku z cytryny. Dalej mieszaj. Pod koniec dodaj 1 łyżkę cukry pudru i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany.

6. Dodaj połowę białek do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę białek.

7. Wlej ciasto do pierścienie (do połowy - ciasto bardzo urośnie).

8. Piecz około 25minut.

9. Po upływie tego czasu, zgaś piekarnik i pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia, inaczej bardzo opadną.

10. Wyjmij ciastka z obręczy. Jeżeli nie chcą wyjść, delikatnie wsuń cienki nóż i lekko przeciągnij wzdłuż krawędzi. Ciasto łatwo wyjdzie.Ciasto można również upiec w jednej foremce i pokroić na kwadraty. W tym celu użyj formy o wymiarach 16x16cm i piecz ciasto około 45minut. Dalej postępuj tak samo jak z obręczami. Pamiętaj, aby nie smarować formy tłuszczem. Przed krojeniem ciasta na małe kawałki, włóż je do lodówki. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo delikatne także trzeba na nie bardzo uważać podczas krojenia.Zdjęcie - Mini torcik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dekoracja:

1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość wody do 350ml. Odłóż do czasu aż zgęstnieje na tyle, aby można nią było oblać ciastko.

2. Aby przygotować dekorację z cytryny, należy zagotować 3/4 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru w rondelku. Włożyć pokrojone cieniutko plasterki z cytryny, przykryć rondel pergaminem i gotować na małym ogniu przez 30minut. Po upływie tego czasu wyjmij cytrynki i połóż na pergamin do ostygnięcia. Następnie przekrój plasterek i ułóż go fantazyjnie.

3. Kiedy galaretka już odpowiednio zgęstnieje, oblej nią ciastka. Najwygodniej jest położyć ciastka na kratce i oblewać galaretką przy użyciu małej łyżeczki. Na końcu obsyp wiórkami czekoladowymi i na wierzch połóż kawałek cytrynki.

4. Odłóż torcik do lodówki, aby galaretka dokładnie zastygła.

Smacznego!

Ilość porcji: x 12 Czas przygotowania: 0min

Kategorie przepisów