Mini torcik cytrynowy
Pewnie już wiecie, że uwielbiam desery w wersji mini. Tym razem postanowiłam zrobić coś naprawdę wyjątkowego. Tak powstał Mini torcik cytrynowy. Jest idealny pod każdym względem - cudownie wygląd i wspaniale smakuje. Jest bardzo delikatny w smaku, a do tego nie jest ciężki i spokojnie można go zjeść nie obawiając się o obwód bioder.
Przyznaję, że przygotowanie tego deseru zajmuje dużo czasu i nie jest proste, jednak na specjalne okazje lub kiedy chcemy na kimś zrobić wrażenie - warto się pomęczyć. Planując to danie pamiętaj, że możesz pracę rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia upiec ciasto, a drugiego "poskładać" wszystko w całość.
Składniki:
- Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 duże jajka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny + 1/4 łyżeczki
- skórka z 2 cytryn
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dekoracja
- posypka czekoladowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (329°F) i przygotuj 12 pierścieni o średnicy 6cm. Nie smaruj tłuszczem.
2. W misce przesiej mąkę, sodę, sól i 3/4 szklanki cukru pudru. Odstaw na bok.
3. W dużej misce wymieszaj żółtka, olej roślinny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryn i ekstrakt waniliowy.
4. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
5. Ubij pianę na średnich obrotach. Kiedy powstanie piana, dodaj 1/4 łyżeczki soku z cytryny. Dalej mieszaj. Pod koniec dodaj 1 łyżkę cukry pudru i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany.
6. Dodaj połowę białek do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę białek.
7. Wlej ciasto do pierścienie (do połowy - ciasto bardzo urośnie).
8. Piecz około 25minut.
9. Po upływie tego czasu, zgaś piekarnik i pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia, inaczej bardzo opadną.
10. Wyjmij ciastka z obręczy. Jeżeli nie chcą wyjść, delikatnie wsuń cienki nóż i lekko przeciągnij wzdłuż krawędzi. Ciasto łatwo wyjdzie.Ciasto można również upiec w jednej foremce i pokroić na kwadraty. W tym celu użyj formy o wymiarach 16x16cm i piecz ciasto około 45minut. Dalej postępuj tak samo jak z obręczami. Pamiętaj, aby nie smarować formy tłuszczem. Przed krojeniem ciasta na małe kawałki, włóż je do lodówki. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo delikatne także trzeba na nie bardzo uważać podczas krojenia.
Dekoracja:
1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość wody do 350ml. Odłóż do czasu aż zgęstnieje na tyle, aby można nią było oblać ciastko.
2. Aby przygotować dekorację z cytryny, należy zagotować 3/4 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru w rondelku. Włożyć pokrojone cieniutko plasterki z cytryny, przykryć rondel pergaminem i gotować na małym ogniu przez 30minut. Po upływie tego czasu wyjmij cytrynki i połóż na pergamin do ostygnięcia. Następnie przekrój plasterek i ułóż go fantazyjnie.
3. Kiedy galaretka już odpowiednio zgęstnieje, oblej nią ciastka. Najwygodniej jest położyć ciastka na kratce i oblewać galaretką przy użyciu małej łyżeczki. Na końcu obsyp wiórkami czekoladowymi i na wierzch połóż kawałek cytrynki.
4. Odłóż torcik do lodówki, aby galaretka dokładnie zastygła.
Smacznego!
Ilość porcji: x 12 Czas przygotowania: 0min