Kurczak z mango i ananasem

Kurczak z mango i ananasem


Zdjęcie - Kurczak z mango i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„U nas w dalszym ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.”
Zdjęcie - Kurczak z mango i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak z mango i ananasem (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
200g ryżu Basmati
1 filet z kurczaka
1 mango
2 plastry ananasa
1 czerwona papryka
1 marchewka
pół papryczki chilli
kawałek korzenia świeżego imbiru
pół łyżeczki curry
szklanka soku ananasowego
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony biały pieprz
oliwa
natka pietruszki do dekoracji

Wymieszaj w miseczce sos sojowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i szczyptę świeżo zmielonego białego pieprzu. Natrzyj tak przygotowaną marynatą filet z kurczaka i wstaw do lodówki pod przykryciem na całą noc.

Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu.
Umyj warzywa i owoce. Z papryki usuń gniazda nasienne, pozostałe obierz. Pokrój w dużą kostkę filet z kurczaka, mango, ananasa i paprykę. Posiekaj drobno imbir, a marchewkę pokrój w słupki.
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy. Wrzuć marchewkę i smaż 3-4 minuty. Dodaj kurczaka i smaż dopóki się ładnie nie przyrumieni. Teraz dodaj posiekany imbir, paprykę i papryczkę chilli. Smaż 2-3 minuty. Wrzuć ananasa i mango. Chwilę przesmaż wszystko razem. Wymieszaj sok ananasowy z octem winnym i skrobią kukurydzianą. Zalej nim warzywa z mięsem. Wymieszaj. Gdy sos zrobi się jakby przezroczysty, kurczak jest gotowy. Podaj go z ryżem ugotowanym na sypko. Posyp natką pietruszki.

Kategorie przepisów