Mini serniczki z mango

Mini serniczki z mango


Zdjęcie - Mini serniczki z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i w dodatku bardzo smaczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów stąd tez często zwany jest „owocem młodości”. Właściwie w każdym większym sklepie można je teraz dostać bez problemu. Warto więc wprowadzić go do naszej jeszcze zimowej diety. Najlepiej w formie nieprzetworzonej termicznie, aby zachować bogactwo witamin zwłaszcza witaminy C. Na początek proponuję mini serniczki z mango w wersji na zimno. Robi się je stosunkowo szybko, pod warunkiem, ze posiadamy odpowiednią ilość pierścieni cukierniczych. Inaczej trzeba to robić na raty.”
Zdjęcie - Mini serniczki z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini serniczki z mango (przepis własny)
Składniki na 7 szt.:

Biszkopt:
60g mąki pszennej
2 jajka
50g sklarowanego masła
50g cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny

Mus z mango:
1,5 owocu mango
sok z jednej cytryny

Masa serowa:
375g serka mascarpone
375g serka śmietankowego z wiaderka
4 łyżki cukru pudru
pół szklanki musu z mango
4 łyżeczki żelatyny + 80ml zimnej wody

Galaretka:
pozostały mus z mango
3 łyżeczki żelatyny +60ml zimnej wody

Dekoracja:
bita śmietana
czekoladowe ozdoby
świeże listki melisy

Dodatkowo:
1 łyżka dżemu pomarańczowego

olej do smarowania pierścieni

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier puder ubijać do momentu gdy na pianie zostawać będą wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Teraz wlać sklarowane masło i jeszcze raz wymieszać składniki.

Przelać ciasto do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić w tortownicy. Zimny biszkopt wyjąć, przełożyć na deskę, zdjąć papier i pierścieniem cukierniczym wyciąć siedem kółek.
Każde kółko stanowiące spód serniczka posmarować cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego, żeby masa serowa lepiej się trzymała spodu.
Pierścienie cukiernicze posmarować w środku delikatnie olejem (łatwiej je później będzie zdjąć) i założyć na biszkoptowe spody.

Umyć, obrać i pokroić w kostkę mango. Dodać sok z cytryny i zmiksować.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Dodać pół szklanki musu z mango i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać i rozłożyć na biszkoptowych spodach. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę przeznaczoną na galaretkę, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wlać do pozostałego musu z mango, szybko wymieszać i rozlać na serniczki. Ponownie wstawić na 2-3 godziny do lodówki aby całość dobrze stężała .

Gdy serniczki dobrze zastygną zdjąć pierścienie. Aby tłoczek pomagający usunąć pierścienie nie przyklejał się do galaretki można posmarować go delikatnie olejem.

Gotowe serniczki udekorować bita śmietaną, czekoladowymi ozdobami i świeżymi listkami melisy. Serniczki najlepiej zjeść w dniu przygotowania, ponieważ mango ma tendencję do ciemnienia.

Kategorie przepisów