W tym roku dość często gotuję na obiad zupę dyniową. Nie oszukujmy się, sama w sobie jest dość mdła, doprawiam ją więc żółtą pastą curry. Zyskuje dzięki temu pikantny smak i cudowanie rozgrzewający charakter.
Na talerzu każdą porcję polać masłem, posypać pestkami lub orzeszkami zrumienionymi na suchej patelni oraz parmezanem.Przepis wzięłam z KwestiiSmaku. Bez sosu śmietanowego, bo mi nie podszedł. Ale pierogi były przepyszne... :)
Mus z dyni i jabłek – idealny do ciast słodkich: tart i babeczek, deserów i nie tylko… Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru dyni. Pysznie polecam
Dżem jest naprawdę bardzo smaczny i aromatyczny. Jesli ktoś obawia się tego, że będzie smakował, jak puree z dyni, muszę powiedzieć, że nic bardziej mylnego :) Ten dżem ma mocno pomarańczowy smak i piękny, pomarańczowy kolor, który przełamują waniliowe "piegi".
. O rzeczach, które są do wszystkiego mówi się, że są tak naprawdę do niczego, ale dynia to jeden z mocnych wyjątków od tej reguły. Lubię ją w wersji wytrawnej (zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki, risotta, przekąski np. zapiekana z boczkiem), jak i na słodko (ciastka, ciasto, dżem). A dziś jedna z moich ulubionych wersji (chyba oceniana na równi z kremem dyniowym z dodatkiem kuminu) dyniowego dania: placki.
Naleśniki z dynią na ostro to przepis, który przygotowałam z okazji gotowania na placu Nowym w Krakowie podczas spotkania Krakowskim Targiem (...). Naleśniki mimo, że krojone na 2 lub 3 części rozeszły się migiem i kilka osób prosiło o przepis na blogu, tak więc jest i przepis
Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie spróbować!
Niezwykle proste i smaczne danie makaronowe z dynią. W ciągu kilkunastu minut makaron z dynią jest gotowy do podania. Niewiele składników, niewielki nakład pracy, a smakosze makaronu i dyni z pewnością nie bedą zawiedzeni.
Pojawiły się dynie - zabrałyśmy się do pracy.... Sama na pewno nie obierałabym i nie kroiła dyni, Ale Agata była zainteresowana efektem końcowym, no i - jedzonkiem do akademika... Wspólnymi siłami przerobiłyśmy duużą dynię. Efekt - bardzo smaczny.
Efektem naszych prac były całkiem zgrabne placki o cudownym kolorze, jednak o mało wyrazistym smaku. Wzięłam to pod uwagę i podaję Wam przepis ze zwiększoną dawką aromatycznych przypraw, które idealnie nadają się do jesiennych dyniowych placuszków.
Kontynuując serię dyniowych przysmaków, przedstawiam dzisiaj przepis na dyniowe ciasto drożdżowe do odrywania(...). Samo ciasto wychodzi bardzo delikatne, słodkie i cynamonowe, a jego forma pieczenia znacznie ułatwia i uatrakcyjnia jego podanie:). Polecam!