Makaron tagliatelle z dynią
Niezwykle proste i smaczne danie makaronowe z dynią. W ciągu kilkunastu minut makaron z dynią jest gotowy do podania. Niewiele składników, niewielki nakład pracy, a smakosze makaronu i dyni z pewnością nie bedą zawiedzeni. Składniki: /2 porcje
200 g makaronu tagliatelle/ najlepszy świeży/ 200 g oczyszczonej dyni 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku zielona pietruszka /do dekoracji 2 łyżki ricotty / lub dowolnego kremowego serka
-Dynię obrać ,oczyścić i pokroić w cienkie paski.
-Nastawić wodę na makaron.
-Cebulę podsmażyć na oliwie, wrzucić kawałki dyni.
-Dusić kilka minut /do miękkości/ , doprawić do smaku.
-Ugotować makaron.
-Przecedzić i wsypać do miękkiej dyni, delikatnie wymieszać.
-Podlać odrobiną wody z gotującego się makaronu/ lub bulionem warzywnym/.
-Przełożyć na talerze.
-Ozdobić świeżą pietruszką i kleksikiem ricotty..
-Posypać ziarenkami czarnego sezamu.