Aromatyczny krem z dyni
W tym roku dość często gotuję na obiad zupę dyniową. Nie oszukujmy się, sama w sobie jest dość mdła, doprawiam ją więc żółtą pastą curry. Zyskuje dzięki temu pikantny smak i cudowanie rozgrzewający charakter.
Ten pomarańczowy krem podaję sam lub z chrupiącymi, usmażonymi na oliwie grzankami z czosnkową nutą. Wierzch zaś skropiłam śmietanką, olejem z pestek dyni i ozdobiłam kwiatkami rukoli.
Żeby zupa zyskała inny wymiar smaku można dodać do niej mleczko kokosowe, świeży imbir, kolendrę…
Aromatyczny krem z dyni Składniki- dynia - odmiany Hokkaido, ok. 1-1,5 kg
- cebula - 1 szt
- ziemniaki - 4 szt
- czosnek - 1 ząbek
- kumin - mielony, szczypta
- kolendra - mielona, szczypta
- pasta curry - żółta, ok. 1 łyżki (do smaku)
- sól - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
- olej z pestek dyni - do podania
Do garnka o grubym dnie wlej oliwę. Zeszklij posiekaną cebulę o czosnek.
Dorzuć obrane i pokrojone ziemniaki oraz dynię (ze skórką, pokrojoną w dużą kostkę). Wszystkie składniki smaż kilka minut, zalej ok. 1/2 litra wody (tyle, by przykryła składniki). Dodaj sól, pastę curry oraz pozostałe przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy dynia jest miękka.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli w zupie pozostały małe kawałeczki skórki dyni, przetrzyj dodatkowo całość przez sito. Przed podaniem skrop zupę olejem z pestek dyni lub oliwą.
Zupę możesz także wzbogacić dodając do niej śmietankę.