Słodka sobota #17: Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą

Słodka sobota #17: Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą
Zdjęcie - Słodka sobota #17: Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
















Nie ma co się oszukiwać, jesień zbliża się do nas wielkimi krokami!
Oprócz nieprzyjemnej pogody, wiążą się z tym także duże zmiany w kuchni. Żegnamy słodkie maliny i kwaśne porzeczki, aby powitać wszechstronną dynię i pieczone kasztany. Lubię dynię za to, że stwarza tak wiele możliwości, można z niej zrobić kopytka (już wkrótce na blogu), ozdobić dom lub założyć na głowę na halloween i zrobić z nią sernik! Sernik z dynią to zdecydowanie propozycja deseru dla odważnych. Jego smak jest niepowtarzalny, a w połączeniu z białą czekoladą i kurkumą tworzy kompozycję niezapomnianą. Wyszedł bardzo kremowy, że aż rozpływa się w ustach. Zachęcam was do spróbowania go w jesienną słodką sobotę :)

Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą
Spód:
165 g czekoladowych ciasteczek
60 g masła
60 g gorzkiej czekolady
łyżka kakao
Masa serowa :
500 g twarogu dwukrotnie mielonego
*szklanka puree z dyni
2 jajka
125 g cukru pudru
100 g białej czekolady
skórka z 1 cytryny
łyżka kurkumy

Zaczynamy od spodu, kruszymy ciasteczka, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Gdy trochę przestygnie łączymy z okruchami i łyżką kakao.
Na spód tortownicy wykładamy krążek papieru do pieczenia i masę z ciasteczek. Dokładnie ubijamy pięścią lub łyżką, aby powstała równa warstwa. Formę wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę, przez 5 minut. Następnie miksując dodajemy stopniowo puree z dyni, skórkę z cytryny i po jednym jajku. Odmierzamy ok. 10 łyżek (lub 1 chochlę od zupy) i dodajemy do mniejszej ilości masy łyżkę kurkumy. Do drugiej masy dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serową z białą czekoladą, a na wierzchu tworzymy esy-floresy z masy z kurkumą. Sernik pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce.

*Puree z dyni
Kawałki dyni ze skórką pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Dalej studzimy i obieramy ze skórki. Dynię miksujemy blenderem na puree.


Tosia

Kategorie przepisów