Risotto z pieczoną papryką, kurczakiem i mascarpone

Risotto z pieczoną papryką, kurczakiem i mascarpone

Niedawno otrzymałam sporą ilość papryki, więc aby nie zalegała mi zbyt długo w lodówce, postanowiłam upiec ją od razu w hurtowej ilości. Dzięki temu zaoszczędziłam sporo czasu, a upieczone papryki wystarczyły mi do zrobienia trzech różnych potraw. Pierwszą, jaką zrobiłam, było risotto. Zgodnie z przewidywaniami, było bardzo aromatyczne, a dzięki mascarpone – niezwykle kremowe i delikatne. A kurczak? To taki bonus dla mojego Połówka ;)

Zdjęcie - Risotto z pieczoną papryką, kurczakiem i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RISOTTO Z PIECZONĄ PAPRYKĄ, KURCZAKIEM I MASCARPONE
(2 porcje)
125g ryżu do risotto,
2 papryki,
½ cebuli,
1 filet z piersi kurczaka,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
2 łyżki parmezanu,
2 solidne łyżki sera mascarpone,
½ szklanki białego wina,
300ml bulionu drobiowego,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
przyprawa do kurczaka, np. złocista,
natka pietruszki

Papryki upiec w piekarniku (200 stopni, ok. ½ godziny), aż skórka zacznie robić się czarna. Papryki włożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić. Gdy ostygną, obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w paski.
Na patelni stopić masło, wsypać ryż i smażyć krótką chwilę, aż ziarenka zrobią się nieco szkliste. Wlać wino, a po chwili trochę bulionu. Gotować risotto na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta.
Mięso pokroić w małą kostkę, posypać przyprawą i usmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą.
Gdy risotto będzie już prawie gotowe, dodać kurczaka z cebulą, pokrojoną paprykę i parmezan. Dusić razem jeszcze parę minut. Na koniec dodać mascarpone, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.


(zainspirowane przepisem z tego blogu)


Zdjęcie - Risotto z pieczoną papryką, kurczakiem i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów