Krokiety z indyka z nutą curry
Zostało mi sporo pieczonej piersi z indyka. Szukając pomysłów na jedzeniowy recykling, padło na krokiety, bo nie jadłam ich wieki ;) Ponieważ jednak indycza pierś jest suchawa i trochę nijaka, podrasowałam ją papryką i curry. Tym sposobem klasyczne krokiety stały się trochę mniej tradycyjne, niemniej nadal bardzo smakowite :)
KROKIETY Z INDYKA Z NUTĄ CURRY
(4 porcje)
8 naleśników (przepis podałam m.in. tutaj),
ok. 500g pieczonego,
duszonego lub gotowanego mięsa z indyka,
1 jajko,
1 nieduża czerwona papryka,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka curry,
sól i pieprz
dodatkowo:
1-2 jajka do panierowania,
bułka tarta,
olej do smażenia
Paprykę i cebulę bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie.
Mięso zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać jajko i podsmażone warzywa. Doprawić curry, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
Porcje mięsa nakładać na naleśniki i zwijać, formując krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, ze wszystkich stron.
Podawać gorące.