Kurczak pieczony z warzywami
Pomysł na aromatycznego i soczystego kurczaka. Bardzo łatwy do przygotowania, całość piecze się w jednym naczyniu przechodząc pysznymi zapachami. Pomysł z cytryną podpatrzyłam na blogu Jamie Oliver’a. Stąd też wzięła się robocza nazwa potrawy – kurczak z cytryną w tyłku Ale ostatecznie padło na mniej kontrowersyjną nazwę. Polecam, bo to wyjątkowo pyszne danie.
Składniki- Kurczak (ok. 1,5 kg )
- Sól morska – 3 łyżki
- Pieprz czarny ( świeżo zmielony ) – 1 łyżeczka
- Papryka mielona ( słodka ) – 1 łyżka
- Curry – 1 łyżka
- Czosnek – 1 główka
- Masło ( miękkie ) – 100g
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Świeży rozmaryn – 2 gałązki
- Świeży tymianek – garść
- Cytryna ( najlepiej niewoskowana ) – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Ziemniaki – 6 sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Por – 1 sztuka
- Pieczarki – 250g
1. Kurczaka dokładnie myjemy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni ( góra – dół )
2. Przyprawy mieszamy w jednej miseczce i nacieramy nimi kurczaka z zewnątrz i w środku. Wkładamy kurczaka do brytfanny i zostawiamy na ok. pół godziny. Po tym czasie nacieramy dokładnie z zewnątrz i w środku masłem.
3. Myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w ósemki, marchew, pieczarki i pora w plasterki. Cebulę w grubsze półplasterki.
4. Do środka kurczaka wkładamy 3 ząbki czosnku ( lekko rozgniecione nożem ), pół pokrojonej cebuli, gałązkę rozmarynu i kilka gałązek tymianku. Na końcu wkładamy do środka umytą i nakłutą w kilku miejscach wykałaczką cytrynę (tak, żeby końcówka cytryny lekko wystawała). Składamy nogi kurczaka razem i związujemy (można to zrobić nitką lub gałązką rozmarynu ). Wokół kurczaka układamy resztę cebuli, plasterki pora, tymianek, rozmaryn i pozostałe ząbki czosnku. Wkładamy brytfannę z kurczakiem do rozgrzanego piekarnika na około godzinę ( nie przykrywamy ).
5. Pieczarki podsmażamy na łyżce masła soląc i pieprząc do smaku.
6. Ziemniaki i marchewkę podgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odlewamy wodę i pozwalamy im odparować w garnku. Gdy minie godzina pobytu kurczaka w piekarniku wyciągamy go, zlewamy wytopiony tłuszcz i polewamy nim podgotowane ziemniaki i marchewkę. Posypujemy je mąką ziemniaczaną, dodajemy usmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką i potrząsamy garnkiem.
7. Przekładamy wymieszane warzywa do brytfanny z kurczakiem, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 40 minut.
8. Wyciągamy upieczonego kurczaka, wyjmujemy z niego cytrynę, kroimy na porcje i podajemy z upieczonymi warzywami.