Co powiecie na śniadaniową o w s i a n k ę ? Ostatnio zasmakowałam, i jak tylko mam wolną chwilę, pichcę sobie takie pyszne, zdrowe śniadanko. Tutaj, wersja lux - z karmelizowanymi śliwkami, ale śmiało można pokombinować. Dodajcie rodzynki, owoce goji, żurawiny. Co tylko chcecie / znajdziecie w kuchni / lubicie ;)
Postanowiłam upiec mojej córeczce swojskie biszkopty.(...) Mój maluszek bardzo je polubił, z takiej ilości składników wyszło mi 37 biszkoptów, zachęcam do wypróbowania :-).
Czekoladowy pudding ugotowany na bazie kaszki manny. Tak zasmakował mojej rodzinie, że robiłam go ponownie wczoraj. W końcu czekoladowy deser to świetne zwieńczenie każdego posiłku!
Aksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.
Robiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp.
Tradycyjnie, jak co roku piekliśmy z chłopcami świąteczne ciasteczka. Zabawy i frajdy było przy tym co niemiara. W tym roku nie były, to jednak pierniczki, a kruche, słodkie, ciasteczka z marcepanem.
Kompot z żurawiny jest świetną alternatywą dla kompotu z suszonych (a ściślej: wędzonych) owoców, za którym nie każdy przepada z powodu charakterystycznego, bardzo intensywnego aromatu. Słodko-kwaskowaty żurawinowy napój z dodatkiem jabłek, pomarańczy i korzennych przypraw odpowiada mi dużo bardziej :) Oprócz smaku jego dodatkowym atutem jest także piękny, czerwony kolor :)
Kisiel żurawinowy to dość znana (choć nie wszędzie jadana) potrawa wigilijna, podawana na zakończenie wieczerzy jako deser. Dodatek mleka makowego to ukłon w stronę kuchni kresowej, gdyż to właśnie w tamtym rejonie podawano kisiel polany tymże mlekiem (czasem także mlekiem migdałowym).
Muszę przyznać, że ta wersja dyniowej zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Mleko kokosowe dodaje całości charakteru i łagodzi smak imbiru. Jeżeli macie, więc zamrożone zapasy dyni, warto przygotować taki rozgrzewający krem na chłodne zimowe popołudnia i wieczory.
"Pijak", to kultowe ciasto w moim domu. Tradycja jego pieczenia, sięga mojego wczesnego dzieciństwa. Było, to ciasto, które zawsze wzbudzało podziw tych, którzy go próbowali. Każdemu smakowało. Piekłyśmy go prawie na każde święta i inne uroczystości.
Tym razem moja propozycja na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko to chrupiące, złociste, owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej