Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

Żurawina i gałązki ostrokrzewu kojarzą mi się bardzo mocno ze świętami w wydaniu amerykańskim. A że jestem wielbicielką  amerykańskich klimatów zrobiłam sobie kisiel z żurawiny. Bardzo prosty, smaczny i domowy kisiel może być pięknym zakończeniem dnia. Także świątecznego.

Zdjęcie - Kisiel żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka żurawiny
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do garnka wlać 450 ml wody, cukier i żurawinę. Gotować ok. 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka i zagotować. Kiedy kisiel ma pożądaną konsystencję przelać do pucharków i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów