Zupa krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 3 puszki kukurydzy
- 400 ml mleczka kokosowego
- pół litra bulionu warzywnego
- łyżeczka imbiru w proszku
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- ząbek czosnku
- płatki chilli
- nachosy
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny (dla leniuszków rozpuszczamy kostkę rosołową w pół litrze wody), do gorącego wrzucamy kukurydzę, gdy jest już miękka blendujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, czosnek, przyprawiamy imbirem, curry i kurkumą, mieszamy. Wykładamy do miseczek posypujemy odrobina płatków chilli, podajemy z nachosami.
Zupka jest zwyciężczynią organizowanej przeze mnie Akcji Zupa Krem, po oryginał zapraszam do poniższego linka :))
http://dolinasmakow.wordpress.com/2013/08/14/kremowa-zupa-kukurydziana-z-mleczkiem-kokosowym-i-imbirem/