Ryżowe gruszki
Pears with rice
Składniki:
100 g ryżu długoziarnistego, 1 jajko, 25 g parmezanu, 50 g sera ementaler, 1 łyżka śmietany, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 pasek skórki cytryny, bułka tarta, mąka do panierki, frytura do smażenia
Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw.