Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Przepis miał się znaleźć na blogu miesiąc temu, kiedy sezon na dynię był w pełni, jednak dopiero teraz znalazłam wolną chwilę by wreszcie coś napisać. Muszę przyznać, że ta wersja dyniowej zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Mleko kokosowe dodaje całości charakteru i łagodzi smak imbiru. Jeżeli macie, więc zamrożone zapasy dyni, warto przygotować taki rozgrzewający krem na chłodne zimowe popołudnia i wieczory.
Składniki (4 porcje): 1/2 pora pietruszka, 1/2 selera, 2 marchewki, 1/2 cebuli, 1l wody, 500g dyni marchewkowej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbiru, sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego. Myjemy i obieramy warzywa, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie wkładamy dynię do piekarnika na ok. 1h (200st C) tak by zmiękła.
Kiedy wywar warzywny jest gotowy, wyjmujemy wszystkie warzywa oprócz marchewki, dodajemy miąższ z dyni a następnie gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość blendujemy i dodajemy mleko kokosowe. Na koniec przyprawiamy.