Kompot z żurawiny

Kompot z żurawiny

Kompot z żurawiny jest świetną alternatywą dla kompotu z suszonych (a ściślej: wędzonych) owoców, za którym nie każdy przepada z powodu charakterystycznego, bardzo intensywnego aromatu. Słodko-kwaskowaty żurawinowy napój z dodatkiem jabłek, pomarańczy i korzennych przypraw odpowiada mi dużo bardziej :) Oprócz smaku jego dodatkowym atutem jest także piękny, czerwony kolor :)

Zdjęcie - Kompot z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOMPOT Z ŻURAWINY
1,5kg żurawiny,
1 pomarańcza,
1 małe jabłko,
2-3 goździki,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
½ łyżeczki mielonego kardamonu

Żurawinę przepłukać na sitku, włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i kardamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na kawałki jabłko oraz obraną i pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować jeszcze 15 minut. W razie potrzeby dodać więcej cukru – według uznania. Na koniec przecedzić kompot przez sitko i ostudzić.


Przepis powstał na potrzeby projektu e-booka ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)

Zdjęcie - Kompot z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kompot z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów