Każdy kulinarny purysta, zarzuciłby nam pewnie, że cóż to za babka, skoro pieczona bez dodatku drożdży. Niby racja; umówmy się jednak, że tym razem nazywamy to ciasto babką ze względu na charakterystyczny kształt...
Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca , letnia … a mianowicie cytrynowa. Delikatnie kwaskowy smak świetnie współgra ze słodyczą pozostałych składników. Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!
Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty.
Dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka z wiórkami kokosowymi, ryżowymi płatkami i kaszą manną. W smaku przeważa kokosowanuta, a cukier przyjemnie chrupie.
. Gwarantuję Wam, że sernik niesernikowaty z samodzielnie robionego sera smakuje zupełnie inaczej niż te, które robimy na kupnym twarogu. Jest delikatny, kremowy i po prostu… trzeba spróbować!
Czekoladowe mufinki z owocową niespodzianką w środku. Puszyste i delikatne, i bardzo smaczne. W oryginalnym przepisie były to mufinki z dużą ilością czekoladowych drażetek - ja postanowiłam pozostawić je tylko na wierzchu, a do środka zapakowałam wiśnie i białą czekoladę.
Wydawałoby się, że wiosna przyszła już na dobre, a tu deszcze, zimnica i strasznie wieje. Postanowiłam się rozgrzać gorącą czekoladą z bitą śmietaną. Ojj jak to poprawia nastrój! Spróbujcie sami
Na niedzielny podwieczorek fajnie jest przekąsić coś słodkiego. Jak nie przygotowaliśmy jakiegoś ciasta możemy posiłkować się ekspresowym w wykonaniu fondantem, nazywanym inaczej lava cake.
Babeczka idealna na powitanie wiosny, jednak bez wzgledu na czas i pogodę, na pewno poprawi humor każdemu - kolory potrafią zdzialać cuda. Przepis zawiera likier cytrynowy "Limoncello" ktory nadaje ciastu bardziej wyrazisty, cytrynowy smak, poza tym babka jest dardzo wilgotna, a jednoczesnie delikatna i lekka.
W czasie mojego dzieciństwa było to przepis bardzo popularny, obecnie niesłusznie zapomniany. Postanowiłam go troszkę odświeżyć i jak przystało na święta podać w formie eleganckiego tortu.