Sernik wielkanocny na zimno

Sernik wielkanocny na zimno

Nie jestem fanką serników – naprawdę. Ale ten sernik moja mama nazywa „sernikiem niesernikowatym”, bo przypada do gustu nawet sernikowym niejadkom jak ja. Było to również pierwsze ciasto, które udało mi się z sukcesem zrobić w czasach, gdy szczytem moich kulinarnych umiejętności było zaparzenie herbaty. Mama uznała, że przed świętami wyjeżdża na urlop, więc przygotowanie świątecznych rarytasów przypadło mnie w udziale. Na szczęście sernik na zimno jest bardzo łatwy do przygotowania. Oprócz gotowania i miksowania nic nie trzeba robić – ani piec spodu ani samego sernika. Tak czy inaczej nie chcielibyście widzieć kuchni po moich eksperymentach. Gwarantuję Wam, że sernik niesernikowaty z samodzielnie robionego sera smakuje zupełnie inaczej niż te, które robimy na kupnym twarogu. Jest delikatny, kremowy i po prostu… trzeba spróbować!

Zdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszając ser oddzielajmy go tylko delikatnie od dna i ścianek – w efekcie będzie mniej rozdrobniony i łatwiej będzie go zebrać.

Składniki:

(10 porcji)

- mleko 3,2% –2 lZdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- śmietana 18% – 800gr
- jaja – 6 sztuk
- cukier waniliowy – 2 opakowania
- margaryna Palma z Kruszwicy – 1 kostka
- cukier – 1 szklanka
- kakao – 2 czubate łyżki
- sok z jednej cytryny
- rodzynki – 50 gr
- opakowanie biszkoptów

Przygotowanie
(20minut ser + 30 minut sernik)

1. Do dużego garnka wlewamy mleko, śmietanę, roztrzepane jaja i dodajemy cukier waniliowy.

2. To wszystko gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak długo aż zrobi się ser. Po odchyleniu sera pod spodem powinna być przeźroczysta woda

 

.Zdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Zbieramy powstały ser na sitko i zostawiamy na całą noc, aby odciekł. Można go przykryć, aby nie wysechł na powierzchni.

4. Ser mielimy w maszynce dwa razy.

5. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy powoli ser miksując. Na koniec dodajemy sod z cytryny.

6. Masę dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kakao, do drugiej rodzynki (lub inne ulubione bakalie).

7. Układamy biszkopty, na nich ciemną masę, na górze jasną masę. Górę posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki.

Zdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik wielkanocny na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów