Tiramisu' alla fragole
Kolejny przepis na ten wszystkim znany wloski deser-jednak tym razem moje "tiramisu'" jest z udzialem jajek.
Przepis na krem ,jest jak najbardziej oryginalny,czyli jajka i mascarpone-ja w swoich przepisach na ten deser jak dotad uzywalam smietany kremowki ,bo konsystencja jest bardziej spojna-jednak ,jesli dobrze ubijemy wszystkie skladniki -krem z jajek ( jak widac na zdjeciu ) jest spojny i po schlodzeniu,pieknie sie kroi.
Zaleta tego deseru jest szybkie i latwe jego przygotowanie-a jak wiemy czas to pieniadz!
Zapraszam!
Tiramisu' alla fragole
Skladniki:
.18 szt.dlugich biszkoptow
Krem
.3 jajka ( u mnie male )
.100 gr cukru pudru
.200 gr serka mascarpone
.sok z polowy cytryny
.5-6 szt. dużych ,dojrzalych truskawek
Poncz:
.3 lyzki kawy rozpuszczalnej
.3 lyzki wrzatku
.1 lyzka rumu
.1/2 szklanki wody mineralne zimnej
Przygotowac poncz
.kawe zalac wrzątkiem i dobrze wymieszac
.do kawy dolac wode mineralna i rum-wymieszac odstawic do calkowitego polaczenia skladnikow
Krem
.jajka sparzyc wrzatkiem przez 2 min.,potem jajka wyjac i nieco wystudzic
.zoltka oddzielic od bialek
.bialka ubic na sztywno z dodatkiem szczypty soli,potem powoli ubijac ,dosypywac polowe cukru pudru i na koniec sok z polowy cytryny
.ubitą pianę odstawic do lodowki
żóltka przelac do misy miksera,ubijac powoli dodawac pozostaly cukier puder,potem po jednej lyzce serka mascarpone
.do utartych jajek z serkiem dodac ubite bialka i miksowac na najnizszych obrotach miksera do polaczenia skladnikow
Wykonanie:
.przygotowac polmisek
.pokroic w cienkie plasterki 4 truskawki
ukladac w/g tego schematu:
-biszkopty maczane w kawie na "raz"
-warstwa kremu
.kakao
.plasterki truskawek
Skladnikow wystarczy na ladna rowna rolade,wykanczamy w/g wlasnej wyobrazni,lecz na koniec posypujemy calosc kakao.
Smacznego!