Babka cytrynowa z " Limoncello"
Babeczka idealna na powitanie wiosny,jednak bez wzgledu na czas i pogode,na pewno poprawi humor kazdemu-kolory potrafia zdzialac cuda.
Przepis zawiera likier cytrynowy "Limoncello" ktory nadaje ciastu bardziej wyrazisty ,cytrynowy smak,poza tym babka jest dardzo wilgotna a jednoczesnie delikatna i lekka.
Zapraszam!
Babka cytrynowa z "Limoncello"
Skladniki
.5 jajek ( u mnie duze )
.1 i 1/2 szklanki maki
.1 szklanka cukru
.1 duzy kisiel cytrynowy ( bez cukru )
.1 kostka margaryny
.3 lyzeczki proszku do pieczenia
.sok z polowy cytryny
.skorka otarta z calej cytryny
.5 lyzek "Limoncello "
Wykonanie
Do misy miksera wkladamy pokrojona ,miekka margaryne,dodajemy cukier i miksujemy,powoli dodajemy po jednym jajku ( kazde miksujemy kilka minut ),naprzemian wlewajac porcje soku z cytryny.
Make przesiewamy z kislem i proszkiem do pieczenia,ciagle miksujac dodajemy make ,potem skorke z cytryny i na koniec likier " Limoncello ".
Mase przelewamy do formy wysmarowanej dokladnie masle i wysypanej bulka tarta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 45 min.
Wystudzona babke,posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego!