Ta pora roku to najlepszy czas na potrawy z papryką w roli głównej. Pełno jej na straganach, cena też jest przystępna... Prezentuje się wspaniale, pyszna i kolorowa..Nie można przejść obok niej obojętnie.
Śledzie to moje ulubione ryby, można je podawać pod różnymi postaciami - najbardziej lubię takie w oleju i z cebulką , a drugie w kolejności są właśnie śledzie w śmietanie. Jedyne, za którymi nie przepadam to śledzie marynowane.
Dziś leniwie. Grypa zastukała i do nas. Córeczka tęskniła za leniwymi, więc poczłapałyśmy obie do kuchni i wyciagnęłyśmy z lodówki biały ser. Zmieliłam go, a moja córeczka zrobiła całą resztę, tylko czasem musiałam jej trochę pomóc. I na drugie danie podałyśmy leniwe kluseczki z surówką z marchewki i jabłek. Obiad z kuchni polskiej przy którym nie trzeba się bardzo napracować i można leniwie go pałaszować.
Niech mąż czasem poczuje, że ma dobrze, niech mu pozazdroszczą trochę w pracy. ;) Taka myśl przyświeca wymyślnym śniadaniom do pracy. Taka, no i oczywiście moje łakomstwo. Raz mi się zachciało bułek pizzowych. Wypróbowane miałam już bardzo dawno Pizzowe bułeczki Adioli z pl.rec.kuchnia, które bardzo lubię, ale chciałam spróbować czegoś nowego. I, z tego co pamiętam, chyba nie miałam w domu masła. Zabrałam się więc za bułeczki wg. inwencji prawie własnej.
Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!
Ci którzy przeglądają od czasu do czasu mojego bloga zdążyli się już zorientować, że śniadania są szczególnie ważne dla mnie. Była akcja majowe śniadania – w której namawiałem was do tego, żebyśmy celebrowali śniadania i nie zapominali o nich. Ten blog, prawie rok temu zaczął się od tego, że po prostu w świąteczny poranek zszedłem na dół i zrobiłem śniadanie, które sfotografowałem.
Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam!
Dzisiaj obchodzimy dzień czosnku. W związku z tym przygotowałam lekką i pyszną kolację , tj. makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, posypany żółtym serem, pychotka!
Kiedy byłam dzieckiem wyjadałam łyżkami kaszę z krupniku. Dzisiaj kaszę - czy to jęczmienną czy gryczaną, robię najrzadziej. Ale ostatnio znalazłam ciekawy przepis na kaszę w sosie pomidorowym, z mięsem oczywiście. No i wyszedł bardzo fajny obiad, fajny dla wielbicieli kaszy.
Tym razem danie przygotowane przez moją pociechę :) Ostatnio miała okazję uczestniczyć w lekcji gotowania dla dzieci - samodzielnie zrobiła omlet i deser truskawkowy. Smażenie omletu tak jej się spodobało, że koniecznie chciała zrobić powtórkę natychmiast po powrocie do domu!
Rzadko robię zapiekanki ryżowe ale po tym jak zachwyciła mnie ta z kurczakiem w gyrosie dzisiaj zrobiłam zapiekankę z sosem bolońskim. Sos miałam gotowy więc wykonanie całego dania nie zajęło mi zbyt wiele czasu a obiad wyszedł bardzo smaczny. Polecam:)
W mojej rodzinie zawsze nazywamy to danie "kapustą z grochem", natomiast spotkałam się też z nazwą "groch z kapustą". Niezależnie od nazwy, jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Najlepszą kapustę z grochem robiła zawsze moja babcia, ale wydaje mi się, że kapusta, którą zrobiłam w tym roku, jest bardzo bliska tamtego ideału. Poniżej podaję przepis w wersji postnej, ale można też przygotować kapustę w wersji mięsnej, dodając wędzonkę lub kiełbasę.
Na te kotleciki miałam już ochotę tydzień temu kiedy przeglądałam swoją nową książkę Kluski, kluseczki i znalazłam tam przepis na kluski serowe w jagodowym sosie. Wtedy jednak nie mogłam ich zrobić bo nie miałam kapusty kiszonej a dzisiaj się w nią zaopatrzyłam.