Śledzie w śmietanie
Moja pierwsza propozycja w akcji "Gotujemy po polsku II " organizowanej przez Irenę i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .
Śledzie to moje ulubione ryby, można je podawać pod różnymi postaciami - najbardziej lubię takie w oleju i z cebulką , a drugie w kolejności są właśnie śledzie w śmietanie. Jedyne, za którymi nie przepadam to śledzie marynowane.
Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" .
Składniki :
- 500 g filetów śledziowych ( solonych )
- 80 g jabłek
- 30 g cebuli
- 1/8 l śmietany
- sól , cukier
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
- musztarda
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić każdy filet na 3-4 części, ułożyć w salaterce.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach ; cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i musztardą.
Śledzie zalać przygotowanym sosem. Można posypać natką pietruszki.