Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja pierwsza propozycja w akcji "Gotujemy po polsku II " organizowanej przez Irenę i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .

Śledzie to moje ulubione ryby, można je podawać pod różnymi postaciami - najbardziej lubię takie w oleju i z cebulką , a drugie w kolejności są właśnie śledzie w śmietanie. Jedyne, za którymi nie przepadam to śledzie marynowane.

Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" .

 

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g filetów śledziowych ( solonych )
  • 80 g jabłek
  • 30 g cebuli
  • 1/8 l śmietany
  • sól , cukier
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
  • musztarda


Śledzie wymoczyć, następnie pokroić każdy filet na 3-4 części, ułożyć w salaterce.

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach ; cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i musztardą.

Śledzie zalać przygotowanym sosem. Można posypać natką pietruszki.

 

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów