Raita warzywna
Proste i smaczne danie na upalne dni, pochodzące z kuchni hinduskiej.
pomidory - bez gniazd nasiennych
ogórki sałatkowe
cebula
rzodkiewka
jogurt
sól
słodka papryka - mielona
mielony kmin rzymski (kumin)
Warzywa kroje na gruba kostkę, mieszam z przyprawami i solą. Dolewam jogurt - mieszam i gotowe. Zanim podam - wstawiam raitę na godzinę do lodówki - powinna być schłodzona.
Można też zrobić słodka wersję raity - z owocami. Moja ulubiona to z samym ananasem albo z samym mango - doprawiona kardamonem mielonym.
pomidory - bez gniazd nasiennych
ogórki sałatkowe
cebula
rzodkiewka
jogurt
sól
słodka papryka - mielona
mielony kmin rzymski (kumin)
Warzywa kroje na gruba kostkę, mieszam z przyprawami i solą. Dolewam jogurt - mieszam i gotowe. Zanim podam - wstawiam raitę na godzinę do lodówki - powinna być schłodzona.
Można też zrobić słodka wersję raity - z owocami. Moja ulubiona to z samym ananasem albo z samym mango - doprawiona kardamonem mielonym.