Eklerki
Ciastka pewnie Wam dobrze znane z cukierni, jednak teraz możecie je bez problemu zrobić samemu w domu. Są z pozoru trudne do zrobienia, jednak każdy sobie z nimi poradzi. Ja swoje eklerki zrobiłam z klasycznym i według mnie najlepszym nadzieniem - bitą śmietaną. Oczywiście możecie je nadziać kremem budyniowym czyli creme patisiere. Bardzo Wam je polecam, są pyszne!
Składniki na ciasto parzone:
- 250ml wody
- 110g. masła
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 140g. mąki
- 3 duże jajka
+ jajko z 2 łyżkami mleka
Wykonanie:
Masło pokroić w małe kawałeczki. W rondelku zagotować wodę z masłem. Zdjąć w ognia i dodać mąkę, sól i cukier. Wymieszać szybko łyżką drewnianą aż powstanie bardzo gęsta masa. Ustawić znowu na ognień i mieszać masę drewnianą łyżką ok. 1 minutę, aż wyraźnie zacznie odchodzić od dna. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować masę z jajkami, aż się całkowicie połączą. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub do woreczka strunowego z odciętym rogiem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy eklerki o długości ok. 7 cm i szerokości 2-3cm.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut (ja piekłam niecałe 30 minut). Następnie polecam wziąć jednego eklerka, rozerwać go na pół i dotknąć go w środku. Powinien być tylko lekko wilgotny. Moje były trochę wilgotne, więc wszystkie przekroiłam na dwie części, ułożyłam pojedynczo na blaszce i wstawiłam do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika do kompletnego wystudzenia.
Jeśli w poprzednim kroku nie przekroiliśmy eklerek na dwie części to teraz należy to zrobić.
Składniki na polewę:
60g. gorzkiej czekolady
2 łyżki płynnej śmietanki 30-36%
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki wody
Wykonanie:
Gorzką czekoladę bardzo drobno posiekać i włożyć do małej miski. Śmietankę podgrzać, aby była gorąca, ale nie może się gotować. Zalać czekoladę śmietanką i zostawić na 2-3 minuty. Wymieszać, aby powstał gładki krem. Następnie dodać miód, wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Górną część eklerki zanurzać w polewie i odstawiać najlepiej na kratkę ale może być też na talerz. Odstawić, aby polewa zastygła.
Składniki na bitą śmietanę:
- ok600ml śmietany 36%
- ok. 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać cukier, zmiskować na sztywny krem.
Na dolnej części eklerki ułożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią z polewą.