Ciasto maślankowe z ananasem i kokosem
Bardzo lubiane przez nas ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami. Latem lubimy ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami czy porzeczkami, wiosną z rabarbarem, jesienią z jabłkami czy śliwkami. Natomiast zimą możemy pokombinować ze świeżymi ananasami albo z owocami z puszki. Ja wymyśliłam sobie smaczne połączenie ananasa z wiórkami kokosowymi. Wyszło bardzo pyszne, mięciutkie. Ciasto znikło w tempie ekspresowym ;).
Przepis Tobatki, a zdjęcia robione jeszcze ze śniegiem w tle ;).
Składniki :
ciasto :
*1 szklanka maślanki
*1 szklanka cukru
*2,5 szklanki mąki
*3 jajka
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*pół szklanki oleju
*1 cukier waniliowy
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka :
*ok.100 g masła
*cukier
*mąka
Wierzch :
*1 świeży ananas (obrany i pokrojony w cząstki)
*50 g wiórków kokosowych (można dać więcej)
Wykonanie:
Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).
Ananasa obrać, pokroić na plasterki i na mniejsze cząstki, wyłożyć na ciasto, posypać kokosem.
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 40 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)