Ciasto maślankowe z ananasem i kokosem

Ciasto maślankowe z ananasem i kokosem

                 Bardzo lubiane przez nas ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami. Latem lubimy ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami czy porzeczkami, wiosną z rabarbarem, jesienią z jabłkami czy śliwkami. Natomiast zimą możemy pokombinować ze świeżymi ananasami albo z owocami z puszki. Ja wymyśliłam sobie smaczne połączenie ananasa z wiórkami kokosowymi. Wyszło bardzo pyszne, mięciutkie. Ciasto znikło w tempie ekspresowym ;). 

Przepis Tobatki, a zdjęcia robione jeszcze ze śniegiem w tle ;).

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z ananasem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto : 

*1 szklanka maślanki

*1 szklanka cukru

*2,5 szklanki mąki

*3 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*pół szklanki oleju

*1 cukier waniliowy

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka :

*ok.100 g masła 

*cukier 

*mąka

Wierzch :

*1 świeży ananas (obrany i pokrojony w cząstki)

*50 g wiórków kokosowych (można dać więcej)

 

Wykonanie: 

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).

Ananasa obrać, pokroić na plasterki i na mniejsze cząstki, wyłożyć na ciasto, posypać kokosem.

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier. Kruszonką posypać wierzch ciasta. 

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 40 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z ananasem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z ananasem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów