Babka z kaszy jaglanej
przepis:
.
W kwietniowym numerze "Poradnika Domowego" ukazał się wywiad z blogerką Joanną Dmitruk, która prowadzi stronę http://ciastco.blogspot.com/.
Stamtąd podkradłam przepis na bezglutenową babkę z kaszy jaglanej.
.
20 dag kaszy jaglanej (surowej)
4-5 jabłek (champion)
Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Kaszę dobrze opłukać letnią bieżącą wodą.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka połączyć z kaszą, przełożyć do foremki, lekko ubić.
Ciasto piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.
Aby wierzch ciasta zbytnio nie wysechł podczas pieczenia przykryłam je papierem, odkryłam pod koniec pieczenia.
Do ciasta można dodać cukier albo miód, bakalie oraz jakiś aromat.