Serwujemy pyszną tartę z truskawkami, a w niej wspaniałę połączenie truskawek, czekolady i bitej śmietany. W tarcie wykorzystałam oczwiście truskawki z własnego ogrodu.
Przepis na bezę wzięłam z Cheesecakes, pavlovas and trifles wydawnictwa The Australian women's weekly - marshmallow Pavlova to bowiem moja ulubiona wersja - niemal puchata w środku, bardzo delikatna i efektowna. Następnie ubiłam śmietanę, a wierzch przygotowałam fantazjując na temat zawartości lodówki - skarmelizowałam rabarbar i dodałam truskawek, które świetnie się z nim uzupełniają. Całość wyszła obłędna.
Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)
Przepis pochodzi z książki "Nigellissima", do której często lubię wracać. Piękne, apetyczne zdjęcia i wiele smakowitych przepisów, które trafiają w nasz gust. Deser jest nad wyraz prosty, jedyny minus- trzeba czekać, aż się schłodzi (a wierzcie mi, jest to ciężkie oczekiwanie ;). Nigella podaje torcik z sosem czekoladowym. O dziwo, choć jestem wielką fanką czekolady w każdej postaci, tutaj sos nie jest niezbędny.
Dzisiaj ciasto, które pierwszy raz jadłam w Nowym Jorku i bardzo mi smakowało. Na urodziny dostałam od mojej przyjaciółki Grażyny książkę z przepisami z najbardziej znanej nowojorskiej cukierni – Magnolia Bakery. Szybko odszukałam przepis na czerwone ciasto – wyszło pyszne! Miękkie i wilgotne. W przepisie poniżej zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ dla mnie było go trochę za dużo.
Szybkie i proste ciasto piaskowe na drugie śniadanie czy podwieczorek. Smak dzieciństwa- pajda ciasta posmarowana grubą warstwą masła i domowym dżemem. Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-) Do tego kubek mleka i zanim się obejrzycie ... ciasta już nie będzie.
Dziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo!(...) Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje!
Galette to rodzaj rustykalnej tarty, pieczonej bez foremki. Ciasto układa się na blasze, zawija jego brzegi (aby farsz nie wypłynął) i voilà! Ciasto gotowe!
Brownie czyli pyszne czekoladowe ciasto. Brownie jest przeciwieństwem do murzynka, jest wilgotne i gliniaste. Cisto jest meegaa czekoladowe!! :-) Zasmakuje każdemu fanu czekolady. Ciasto się w miarę szybko robi i nie sprawi Wam żadnego problemu :-)
Baklawa jest niemiłosiernie słodka i baaardzo tucząca, jednakże również cudownie aromatyczna, dzięki czemu nigdy nie mogłam się jej oprzeć ;) Kruche ciasto filo i soczyste od syropu orzechowe nadzienie... Uwielbiam to.