Brownie
Brownie czyli pyszne czekoladowe ciasto. Brownie jest przeciwieństwem do murzynka, jest wilgotne i gliniaste. Cisto jest meegaa czekoladowe!! :-) Zasmakuje każdemu fanu czekolady. Ciasto się w miarę szybko robi i nie sprawi Wam żadnego problemu :-) Bardzo polecam!
Składniki na formę ok. 25x35cm:
- 1 i 3/4 kostki masła (1 kostka - 200g)
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 2,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- dowolne orzechy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło rozpuścić z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą w ronelku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby czekolada się nie przypaliła. Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy masa czekoladowa ostygnie jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem, aż się trochę ubiją. Dodać masę czekoladową cały czas miksując. Przesiać mąkę i sól do masy i zmiksować tylko do połączenia składników. Jeśli używamy orzechów to w tym momencie je dodać i wymieszać ręcznie.
Piekarnik włączyć i ustawić temp. - 180 stopni Celsjusza. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić i piec ok. 25 minut, uważać by nie wysuszyć brownie! Polecam po 25 włożyć patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie cały oblepiony płynnym ciastem - ciasto nie jest gotowe. Patyczek powinien być oblepiony okruszkami ciasta, nie może być całkowicie suchy!
Ciasto odstawić do ostygnięcia, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło przepisu - Fat Witch Bakery