Tort marchewkowy z orzechami w toffi

Tort marchewkowy z orzechami w toffi

Niezwykle wilgotny tort marchewkowy z korzennymi przyprawami z kawałkami orzechów i ananasa tworzy interesujący bukiet smakowy. Przełożony kremem maślano-serowym i oblany sosem toffi, to już zupełna kwintesencja smaków i aromatów.

Tort marchewkowy z orzechami w toffi, to tort dla każdego, będziesz na pewno mile zaskoczony jego rewelacyjnym smakiem, polecam !

Zdjęcie - Tort marchewkowy z orzechami w toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 200 g brązowego cukru /muscovado/
  • 4 jaja
  • 200 ml oleju kujawskiego
  • 1 łyzeczka esencji waniliowej
  • 350 g startej świeżej marchwi
  • 100 g rodzynek
  • 300 g swiezego ananasa lub z puszki
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich

Zdjęcie - Tort marchewkowy z orzechami w toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na krem:

  • 500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu

Składniki na sos toffi:

  • 60 g brązowego cukru /muscovado/
  • 25 g masła
  • 60 g smietany

Masło roztopić z cukrem, dodać smietanę i gotować przez 2 minuty do zgęstnienia.

Składniki do dekoracji:

  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 60 g kandyzowanej marchewki

Zdjęcie - Tort marchewkowy z orzechami w toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i przyprawami.
  2. Cukier połączyć z rozmąconymi jajkami, olejem i wanilią i wlać do suchych składników.
  3. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, rodzynki, kawałki ananasa i orzechy.
  4. Za pomocą drewnianej szpachelki wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  5. Formę tortową o średnicy /sugerowana 26 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i piec w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu odczekać 5 minut, następnie przełożyć ciasto na kratkę do wystudzenia.
  8. Zimne przekroić na dwa blaty i przełożyć połową kremu, pozostałą posmarować wierzch i boki tortu.
  9. Polać letnim sosem i udekorować orzechami, srodek wypełnić kandyzowaną marchewką.
  10. Podawać można z bitą smietaną.

Wykonanie kremu:

  1. Masło utrzeć na puszystą masę dodać trzykrotnie zmielony ser, cukier, wanilię i płynny miód.
  2. Dokładnie wszystkie składniki połączyć.

Smacznego ?

na podstawie zmodyfikowanego przepisu: deliciousmagazine. co.uk

Zdjęcie - Tort marchewkowy z orzechami w toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów