Tort marchewkowy z orzechami w toffi
Niezwykle wilgotny tort marchewkowy z korzennymi przyprawami z kawałkami orzechów i ananasa tworzy interesujący bukiet smakowy. Przełożony kremem maślano-serowym i oblany sosem toffi, to już zupełna kwintesencja smaków i aromatów.
Tort marchewkowy z orzechami w toffi, to tort dla każdego, będziesz na pewno mile zaskoczony jego rewelacyjnym smakiem, polecam !
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyzeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 200 g brązowego cukru /muscovado/
- 4 jaja
- 200 ml oleju kujawskiego
- 1 łyzeczka esencji waniliowej
- 350 g startej świeżej marchwi
- 100 g rodzynek
- 300 g swiezego ananasa lub z puszki
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
Składniki na krem:
- 500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka wanilii
- 160 g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
Składniki na sos toffi:
- 60 g brązowego cukru /muscovado/
- 25 g masła
- 60 g smietany
Masło roztopić z cukrem, dodać smietanę i gotować przez 2 minuty do zgęstnienia.
Składniki do dekoracji:
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
- 60 g kandyzowanej marchewki
Wykonanie:
- W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i przyprawami.
- Cukier połączyć z rozmąconymi jajkami, olejem i wanilią i wlać do suchych składników.
- Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, rodzynki, kawałki ananasa i orzechy.
- Za pomocą drewnianej szpachelki wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Formę tortową o średnicy /sugerowana 26 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i piec w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odczekać 5 minut, następnie przełożyć ciasto na kratkę do wystudzenia.
- Zimne przekroić na dwa blaty i przełożyć połową kremu, pozostałą posmarować wierzch i boki tortu.
- Polać letnim sosem i udekorować orzechami, srodek wypełnić kandyzowaną marchewką.
- Podawać można z bitą smietaną.
Wykonanie kremu:
- Masło utrzeć na puszystą masę dodać trzykrotnie zmielony ser, cukier, wanilię i płynny miód.
- Dokładnie wszystkie składniki połączyć.
Smacznego ?
na podstawie zmodyfikowanego przepisu: deliciousmagazine. co.uk