Co prawda "tłusty czwartek" już za nami , ale pozostało jeszcze kilka dni karnawału. Tym razem proponuję przepis zwłaszcza dla tych , którzy mają odwieczny problem "do czego zużyć białka" , bo zazwyczaj po zrobieniu pączków zostaje ich całkiem sporo. Otóż do wykonania tych pączków używa się całych jajek , więc ten kłopot mamy z głowy.
Widziałam go już na wielu blogach kuchcikowych, aż w końcu sama zdecydowałam się go zrobić - Batonik Bounty - bo o nim mowa, jest cudownie kokosowy oblany słodką mleczną czekoladą, rozpływa się w ustach i słodzi nasze podniebienia swoją kokosową rajską naturą.
Bardzo proste ciasteczka dwuskładnikowe z mielonych migdałów i miodu. Migdały wystarczy zmielić na masę podobną do marcepanu, zlepić je naturalnym, płynnym miodem i baza do ciasteczek gotowa. Można wycinać ulubione kształty, ja przygotowałam wielkanocne jajeczka. Ciasteczka bardzo delikatne o subtelnym, marcepanowym smaku.
Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód (łyżka raptem!). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka.
To, co w babeczkach lubimy najbardziej: pyszne, lekkie, wilgotne (dzięki dodatkowi maślanki), a do tego robi się je w kilka minut, bo składniki wystarczy z grubsza wymieszać tylko łyżką (te babeczki robił mój 7-latek, więc widzicie sami, że to nic trudnego!)
Drożdżowe spiralki to bardzo miękkie i puszyste bułeczki, które również nie wymagają wyrabiania ciasta. Wystarczy zamieszać parę razy łyżką, poczekać na wyrośnięcie i pobawić się w rolowanie i formowanie przeróżnych kształtów drożdżówek.
Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem!
Zniknęły jeszcze gorące!
Od nich nie dało się odejść!
Serio!
U Was będzie dokładnie to samo!
Jest kolejny już przepis podstawowy. Oznacza to, że możesz takie ciasto wykorzystać jako bazę pod np. tartę lub kruche ciasto z owocami (...).
Albo możesz po prostu zrobić z tego ciasta ciasteczka.
Batoniki proteinowe z masłem orzechowym i kakao udały się świetnie, dlatego postanowiłam wypróbować inne wersje. Kokosowa okazała się równie pyszna. Do przygotowania takich batoników nadaje się tylko roślinne białko, prawdopodobnie ze względu na zawartość błonnika. Można je jednak kupić bez problemu, więc polecam, nie tylko trenującym