Grissini z kurkami i koperkiem
Kto lubi paluszki? Ten palec do budki!
Oto przepis na chrupiące grissini z dodatkiem kurek i koperku. Palce lizać!
Czas całkowity: 1 godz 44 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 14 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- kurek (+łyżka klarowanego masła, szczypta soli, świeżo mielony pieprz) - 100 g
- posiekanego koperku - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na patelni podsmażamy przez 5 minut posiekane drobno kurki, przyprawiamy do smaku, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Dorzucamy podsmażone kurki, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Ciasto dzielimy na 21 części, z każdej kulki formujemy długi paluszek.
4. Tak uformowane paluchy kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
5 Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 14 minut, aż będą rumiane.