Batonik Bounty

Batonik Bounty

Widziałam go już na wielu blogach kuchcikowych, aż w końcu sama zdecydowałam się go zrobić - Batonik Bounty - bo o nim mowa, jest cudownie kokosowy oblany słodką mleczną czekoladą, rozpływa się w ustach i słodzi nasze podniebienia swoją kokosową rajską naturą.

W sam raz na "Czekoladowy Weekend":) Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Dorotkę na jej blogu "Moje Wypieki".

 

Zdjęcie - Batonik Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*200 g wiórek kokosowych

*100 ml kremówki

*70 g cukru pudru

*70 g masła

*opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego

*200g mlecznej czekolady

Wykonanie:

W naszyniu mieszamy wiórki z cukrem pudrem. W garnuszku podgrzewamy kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną masę wlewamy na wiórki, dodajemy aromatu i mieszamy.

Z powstałej mikstury formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Rozpuszczamy czekoladę (w mikrofali albo w kąpieli wodnej). Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i wykładamy na papier. Czekolada musi stwardnieć, najlepiej więc przygotowane batoniki włożyć na jakiś czas do lodówki.

Są przepyszne! Jak widać na załączonym zdjeciu małe łapki chętnie po nie sięgają, a wierzcie, że nie tylko te małe łapki... duże też ;)

Zdjęcie - Batonik Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batonik Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów