Drożdżówki spiralki
Jak to moja Mama mówi imię Marta do czegoś zobowiązuje. Do czego? Ponoć Marta to patronka gospodyń, i ja chyba idealnie się w tę rolę wpisuje, choć oprócz gotowania mam jeszcze dużo innych zajęć i kilka projektów, to jednak tak, to jest prawda.
Po pięknych i smacznych porannych bułkach
przyszedł czas na drożdżówki spiralki, bo ponownie spodziewałam się gości.
Drożdżowe spiralki to bardzo miękkie i puszyste bułeczki, które również nie wymagają wyrabiania ciasta. Wystarczy zamieszać parę razy łyżką, poczekać na wyrośnięcie i pobawić się w rolowanie i formowanie przeróżnych kształtów drożdżówek.
Szczerze powiem, że przy formowaniu kształtów największą frajdę mieli dzisiaj Panowie ?
Porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 80 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
1 3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki masła, roztopionego (może być również roztopiony olej kokosowy)
6 łyżek cukru/ miodu
1 jajko
Sposób wykonania:
- W większej misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier.
- Po kilku minutach dodaj masło oraz jajko. Wymieszaj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Nastaw piekarnik na 175C, i przygotuj dwie płaskie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na około 20 kawałków i każdy zroluj w słupek i zginając go w połowie skręć go jak spiralę, końcówki sklejając ze sobą. Jeśli będziesz miała problem ze spiralką, to zrób tak jak umiesz. Przecież mogą to być zwykłe okrągłe bułeczki.
- Układaj po 6 na blaszce. Posyp jeszcze wierzch cukrem i piecz około 15 minut, lub do zarumienienia.