Kokosowe batoniki proteinowe
Batoniki proteinowe z masłem orzechowym i kakao udały się świetnie, dlatego postanowiłam wypróbować inne wersje. Kokosowa okazała się równie pyszna. Do przygotowania takich batoników nadaje się tylko roślinne białko, prawdopodobnie ze względu na zawartość błonnika. Można je jednak kupić bez problemu, więc polecam, nie tylko trenującym.
Kokosowe batoniki proteinowe
- 100g odżywki białkowej z brązowego ryżu
- 75g mąki owsianej
- 50g wiórków kokosowych
- 25g kakao
- 20g mąki kokosowej
- 25g erytrolu w proszku
- 1/2 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 50g pasty kokosowej
- 330g (360ml) mleka kokosowego (60% ekstraktu z kokosa, reszta woda)
- 10 kropli aromatu kokosowego (opcjonalnie)
1) Wymieszać białko, mąkę owsianą, wiórki kokosowe, kakao, mąkę kokosową, erytrol i stewię.
2) Dodać mleko kokosowe, stopioną pastę kokosową i aromat kokosowy i wymieszać. Masa musi przypominać plastelinę i prawie nie lepić się do rąk - w razie potrzeby dodać trochę mleka kokosowego lub mąki owsianej. 3) Przełożyć do kwadratowej formy o boku 20cm wyłożonej dwoma prostokątnymi kawałkami papieru do pieczenia o szerokości dna formy. 4) Wyrównać, dociskając, i schować do lodówki na kwadrans. 5) Pokroić na 10 batoników i przechowywać w lodówce (część warto zamrozić).
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Liczba sztuk: 10
Kaloryczność jednej sztuki: 220 kcal
B 10,7 T 14,7 W 9,3
Koszt jednej sztuki: ok. 1,80 zł