Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy
Moja mama nigdy nie robiła domowych przetworów i konfitur.
Ze względu na pracę nigdy nie miała na to czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne domowe przysmaki zwykle dostawaliśmy od cioci albo wcześniej babci.
W tym roku to się zmieniło!
Moja mama robi dżemy, kisi ogórki, robi sałatki z warzyw na zimę, a nawet soki!
Spiżarnia już jest pełna, a mama nie traci zapału!
i to jest cudowne!
Cudowne i zaraźliwe!
Niedawno przygotowała fantastyczne dżemy z wiśni z naszego ogrodu.
Trochę przesłodziła do czego sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza!
Wręcz przeciwnie!
Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym.
Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem!
Zniknęły jeszcze gorące!
Od nich nie dało się odejść!
Serio!
U Was będzie dokładnie to samo!
Koniecznie spróbujcie! :))
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE:
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
+ dżem wiśniowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy.
CAŁOŚĆ:
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach.
Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem.
Odstawiamy na ok. 20 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ).
Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko!
DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO”
SKŁADNIKI:
* truskawki – 250 g
* żelatyna – 5 g
* cukier – 4 łyżki
* sok z cytryny – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy.
Owoce zasypujemy cukrem, podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczać sok.
Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą, mieszamy, zdejmujemy.
Wrzucamy masę żelatynową, ponownie stawiamy na palnik i energicznie mieszamy ( uwaga! Nie możemy zagotować żelatyny! ).
Studzimy.