Muszę przyznać, że były lepsze od tych tradycyjnych. Puszyste, mięciutkie, delikatne, wprost rozpływają się w ustach, a co najważniejsze, pozostały takie na następny dzień, a nie jak klasyczne oponki z białego sera, które następnego dnia twardnieją.
Churros to tradycyjny hiszpański słodki wypiek w kształcie paluszków o przekroju gwiazdy. Sprzedaje się je jako uliczną przekąskę, a także podaje w kawiarniach na śniadanie. Poza Hiszpanią, churros są popularne także w Portugalii, na Filipinach, w USA, Meksyku i niemal całej Ameryce Południowej.
Pączkami poczęstowałam wczoraj sporo osób i wszystkie opinie były nader pozytywne :) Większość uznała, że te z wiśniami są smaczniejsze, ale byli też zwolennicy słodkiego toffi :) Bez względu na to, którą wersję wybierzecie, polecam ten przepis na ciasto! :)
Rozpuścić czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej. Rozbić w moździerzu kardamon, usunąć łupinki, a ziarenka drobno rozetrzeć. Wyciągnąć masę z kąpieli wodnej i do ciepłej masy dodać przesianą mąkę wraz z cukrem i kardamonem, a następnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka oraz żółtka i wszystko delikatnie zmiksować...
Keksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu......
W tym tygodniu upiekłam pyszne i bardzo sycące muffiny z mąki pszennej razowej z dodatkiem płatków owsianych. Nie dodałam ani grama cukru, natomiast postanowiłam je wzbogacić pysznymi czereśniami z pektyną ze słoiczka. Można dodać powidło śliwkowe lub różnorakie dżemy. Także dodatek suszonej żurawiny będzie trafiony.
To jest przepis, który pozwala zjeść coś słodkiego i absolutnie nie mieć wyrzutów sumienia. Mięciutkie, ciągnące w środku i chrupkie na zewnątrz ciasteczka. Receptura łączy same zdrowe składniki: płatki owsiane, jabłka, rodzynki, siemię lniane, pestki słonecznika i otręby. Żadnego tuczącego dodatku i 100 procent satysfakcji. Od dziś możesz zjeść ciastko i mieć ciastko!
Efekt? Obłędny! Ciasteczka są chrupiące, ale nie twarde, z intensywnym smakiem i aromatem kawy, z którym bajecznie komponuje się delikatnie wyczuwalna w tle nuta amaretto. No i wyglądają prześlicznie. Czy można chcieć od ciasteczek czegoś więcej...?