Mini keksy kokosowe z figami
Keksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu......
Zobacz również tutaj Składniki /6 małych keksików/
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 5 fig suszonych
- 2 jaja
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki otrębów owsianych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop figowy:
- 4-5 suszonych fig
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
-Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie , osuszyć i pokroić. -Foremkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, piekarnik nastawić na 180 st.C. -Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową, ziemniaczaną, otręby i proszek do pieczenia i starannie wymieszać. -Jajka wbić do drugiej miseczki, dodać miód, olej , jogurt, wymieszać i przelać do miski z sypkimi składnikami. -Przy pomocy widelca połączyć składniki. -Dodać pokrojone figi/ część odłożyłam na wierzch/,wymieszać i nałożyć do foremek na ¾ wysokości. -Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. -Przygotować syrop. Figi drobno pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania płynu. -Owoce przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać. -Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki.