Tarty cytrynowe
Tęsknię już za latem, ciepłem i słońcem, stąd pomysł na tarty cytrynowe. Przepiękne, przepyszne i bardzo orzeźwiające mini tarty z kremem cytrynowym – lemon curd.
Wykonałam w dwóch wersjach z bezą i truskawkami, sami wybierzecie, które lubicie, w obu przypadkach są doskonałe i znakomite na eleganckie przyjęcia.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na krem cytrynowy:
- 60 ml soku z cytryny
- 60 ml soku z limonki
- 55 g cukru
- 4 jaja
- 100 g masła
oraz:
- 250 g serka mascarpone
Składniki na bezy:
- 2 białka
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
oraz:
- 8 świeżych truskawek
- listki mięty
- skórka starta z cytryny lub limonki
Wykonanie ciasta:
- Mąkę z solą i cukrem wymieszać dodać kawałki zimnego masła, rozetrzeć do otrzymania kruszonki.
- Dodać żółtko i zimną wodę.
- Zagniesć ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Rozwałkować cienko na ok.0,4 cm, wyciąć koła o średnicy małych foremek do tarty /8 cm/, wyłożyć ciastem.
- Spód ciasta nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi.
- Piec w temp. 200 st. C, przez 15-20 minut.
- Z kulkami ceramicznymi przez 10 minut, następnie usunąć obciążenie i dopiec jeszcze 10 minut.
- Odstawić do wystudzenia.
- Połowę kremu cytrynowego wymieszać z serkiem i 2 łyżkami cukru pudru, wypełnić tarty.
- Wierzch skropić kremem cytrynowym i ułożyć rozkrojone połówki truskawek.
- Udekorować listkami mięty i skórką cytrynową.
- Lub krem cytrynowy z serkiem wyłożyć do połowy tarty i zalać kremem cytrynowym.
- Ułożyć na srodku bezy i listek mięty.
Wykonanie kremu cytrynowego:
- W naczyniu żaroodpornym wymieszać Sok z cytryny, limonki i cukier.
- Dodać jajka i roztopione masło.
- Naczynie umieścić w garnku nad parą i ubijać mieszaninę do zgęstnienia przez ok. 10 minut.
- Następnie całkowicie wystudzić.
Wykonanie bezy:
- Do białek dodać szczyptę soli i lekko ubić.
- Następnie dodawać małymi porcjami cukier i ubijać do otrzymania sztywnej piany.
- Plaską formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
- Pianę przełożyć do szprycy z karbowaną końcówką i wyciskać małe bezy, zachowując odstęp między nimi.
- Odstawić na 30 minut do wysuszenia.
- Piec w temp. 140 st. C przez 15-20 minut.
- Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do ostudzenia.
Smacznego ?