Piekarnik nagrzej do 180 C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową.
Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków. Są smaczne, pożywne i zdrowe (...), więc aż chce się je piec i wypróbowywać różne ich warianty. Tym razem dodałam do nich jabłka, orzechy włoskie i korzenne przyprawy, co upodabnia je do tak lubianej przez wszystkich szarlotki.
Te małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki.
Pierniczki są wyborne - mocno, mocno korzenne (w smaku i zapachu). Podejrzewam, że swój intensywny smak zawdzięczają śliwkom suszonym gotowanym z octem balsamicznym. I choć za samymi suszonymi śliwkami nie przepadam, tutaj - nie wyczuwalne same w sobie - nadają pierniczkom charakteru.
Kolejne z moich eksperymentalnych.(...) Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie. Nie są to mega dietetyczne ciastka, ale na pewno zdrowsze niż tradycyjne kruche ciastka.
To aromatyczne ciasto na miodzie pełne przypraw, z kawałkami nasączonych rumem śliwek , oblane gorzką czekoladą. Muffinki są smaczne, ciasto jest sprężyste, nieco suche, o lekko wyczuwalnej nutce rumu.
Te słodkości (...) zachwyciły mnie nie od pierwszego wejrzenia (choć są urocze), ale od chwili kiedy wyczytałam, że w składzie znajdują się... Zmielone suszone morele! No tego to się w ciasteczkach nie spodziewałam... Musiałam wypróbować ten patent. I cóż - okazał się świetny! Ciacha wyszły chrupiące, migdałowe, ze słodkim posmakiem moreli w tle.
Miękkie, lekkie i puszyste. Przesmaczne! Mimochodem sięgasz po następnego, i następnego... ostatecznie nie potrzeba dużo czasu, by nic po nich nie zostało :)
Same pierniczki (...) pyszne, chociaż ponoć trochę za słodkie - proponuję zmniejszyć ilość cukru zarówno w samym cieście jak i nadzieniu. Pierniczki nie twardnieją, więc mogą być pieczone tuż przed zjedzeniem.
Czekoladowe muffinki z mielonymi migdałami i kandyzowanymi wiśniami to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi świątecznymi wypiekami. (...) Nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też efektownie wyglądają na stole no i myślę że będą smakowały. Ciasto jest puszyste, mocno czekoladowe, ma chrupką skórkę, jest umiarkowanie słodkie i wilgotne.
Nietypowy przepis na mufinki. Nietypowy - bo do ciasta dodaje się utarte pierniki. Mufinki są lekko korzenne, z delikatną cytrusową nutką. Są dość słodkie - lukrowa skorupka jeszcze dodaje im słodyczy :)
Zdecydowanie. To te wygrały konkurs na najlepsze świąteczne łakocie. Musiałam pochować je na dnie puszek, żeby nie wyjadł od razu wszystkich. (...) Dlatego dumna z nich jestem niesłychanie i polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już.
Tegoroczne pierniczenia rozpoczęłam dość późno i od szybkiego, całkiem łatwego w przygotowaniu, pieczonego w blaszce, szwajcarskiego piernika Basler Lackerli. Mocno miodowy, z dużą zawartością migdałów i kandyzowanych skórek, idealny na ostatnią chwile. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 30 min, a smakiem dorównuje najlepszym piernikom długo leżakującym.
Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być.