Mufinki piernikowe

Mufinki piernikowe

Nietypowy przepis na mufinki. Nietypowy - bo do ciasta dodaje się utarte pierniki.

Mufinki są lekko korzenne, z delikatną cytrusową nutką. Są dość słodkie - lukrowa skorupka jeszcze dodaje im słodyczy :)

Źródło przepisu - Babeczka Zuzka .

 

Zdjęcie - Mufinki piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 125 g pierników (bez nadzienia, lukru i czekolady)
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

lukier :

  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

do posypania :

  • płatki migdałów

 

Pierniki włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem (ja rozdrobniłam je w blenderze).

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka i mleko, dobrze zmiksować.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, okruchami piernika, cynamonem i skórką cytrynową. Wlać do miski z suchymi składnikami masę maślano-jajeczną, krótko wymieszać łyżką lub widelcem, tylko do połączenia się składników.

Ciastem napełniać formę mufinkową wyłożoną papilotkami - do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone mufinki po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z cynamonem, dodać gorącą wodę i utrzeć. Posmarować mufinki i posypać je płatkami migdałowymi.

 

Zdjęcie - Mufinki piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów