Mufinki piernikowe
Nietypowy przepis na mufinki. Nietypowy - bo do ciasta dodaje się utarte pierniki.
Mufinki są lekko korzenne, z delikatną cytrusową nutką. Są dość słodkie - lukrowa skorupka jeszcze dodaje im słodyczy :)
Źródło przepisu - Babeczka Zuzka .
Składniki :
ciasto :
- 125 g pierników (bez nadzienia, lukru i czekolady)
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
lukier :
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
do posypania :
- płatki migdałów
Pierniki włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem (ja rozdrobniłam je w blenderze).
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka i mleko, dobrze zmiksować.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, okruchami piernika, cynamonem i skórką cytrynową. Wlać do miski z suchymi składnikami masę maślano-jajeczną, krótko wymieszać łyżką lub widelcem, tylko do połączenia się składników.
Ciastem napełniać formę mufinkową wyłożoną papilotkami - do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone mufinki po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z cynamonem, dodać gorącą wodę i utrzeć. Posmarować mufinki i posypać je płatkami migdałowymi.