Piernikowe muffinki z moczonymi w rumie śliwkami oblane czekoladą

Piernikowe muffinki z moczonymi w rumie śliwkami oblane czekoladą
Zdjęcie - Piernikowe muffinki z moczonymi w rumie śliwkami oblane czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przedstawiam kolejny przepis na piernikowe muffiny. To aromatyczne ciasto na miodzie pełne przypraw, z kawałkami nasączonych rumem śliwek , oblane gorzką czekoladą. Muffinki są smaczne, ciasto jest sprężyste, nieco suche, o lekko wyczuwalnej nutce rumu. Moim zdaniem świetnie smakują z kubkiem gorącej, świeżo zaparzonej herbaty, na rozgrzewkę po długim dniu. Do ich upieczenia zainspirował mnie przepis na piernik ze śliwkami z bloga Mała cukierenka.
Składniki na 5 dużych muffinek:
  • 70g miodu
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 200g mąki
  • 60ml mleka
  • 100g suszonych śliwek
  • rum
Namocz śliwki w rumie na kilka godzin przed pieczeniem najlepiej dzień wcześniej.

Do garnuszka włóż miód, masło i przyprawy, Podgrzewaj na ogniu aż masło i miód się roztopią, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na bok do przestudzenia.
Posiekaj śliwki na mniejsze kawałeczki i odstaw na później.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zdjęcie - Piernikowe muffinki z moczonymi w rumie śliwkami oblane czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do osobnej miseczki wbij jajko dodaj cukier i ubijaj aż powstanie puszysta masa. Do garnuszka z miodową masą dodaj sodę i dobrze wymieszaj, następnie wlej delikatnie do masy jajecznej i wymieszaj łyżką. Dodaj połowę mąki i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj pozostałą mąkę i mleko wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy posiekane śliwki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek i piecz 20-25 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciast odstaw na kratkę do przestudzenia.
Polewa czekoladowa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • cukrowe dekoracje
Zdjęcie - Piernikowe muffinki z moczonymi w rumie śliwkami oblane czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czekoladę z masłem roztop na parze, bądź w mikrofalówce i wymieszaj. Oblej polewą wierzch każdej muffinki i obsyp cukrowymi dekoracjami.
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów