Piernikowe muffinki z moczonymi w rumie śliwkami oblane czekoladą
Przedstawiam kolejny przepis na piernikowe muffiny. To aromatyczne ciasto na miodzie pełne przypraw, z kawałkami nasączonych rumem śliwek , oblane gorzką czekoladą. Muffinki są smaczne, ciasto jest sprężyste, nieco suche, o lekko wyczuwalnej nutce rumu. Moim zdaniem świetnie smakują z kubkiem gorącej, świeżo zaparzonej herbaty, na rozgrzewkę po długim dniu. Do ich upieczenia zainspirował mnie przepis na piernik ze śliwkami z bloga Mała cukierenka.
Składniki na 5 dużych muffinek:
Do garnuszka włóż miód, masło i przyprawy, Podgrzewaj na ogniu aż masło i miód się roztopią, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na bok do przestudzenia.
Posiekaj śliwki na mniejsze kawałeczki i odstaw na później.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do osobnej miseczki wbij jajko dodaj cukier i ubijaj aż powstanie puszysta masa. Do garnuszka z miodową masą dodaj sodę i dobrze wymieszaj, następnie wlej delikatnie do masy jajecznej i wymieszaj łyżką. Dodaj połowę mąki i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj pozostałą mąkę i mleko wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy posiekane śliwki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek i piecz 20-25 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciast odstaw na kratkę do przestudzenia.
Polewa czekoladowa:
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 5 dużych muffinek:
- 70g miodu
- 40g masła
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 50g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 200g mąki
- 60ml mleka
- 100g suszonych śliwek
- rum
Do garnuszka włóż miód, masło i przyprawy, Podgrzewaj na ogniu aż masło i miód się roztopią, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw na bok do przestudzenia.
Posiekaj śliwki na mniejsze kawałeczki i odstaw na później.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do osobnej miseczki wbij jajko dodaj cukier i ubijaj aż powstanie puszysta masa. Do garnuszka z miodową masą dodaj sodę i dobrze wymieszaj, następnie wlej delikatnie do masy jajecznej i wymieszaj łyżką. Dodaj połowę mąki i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj pozostałą mąkę i mleko wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy posiekane śliwki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek i piecz 20-25 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciast odstaw na kratkę do przestudzenia.
Polewa czekoladowa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- cukrowe dekoracje
Smacznego :) Wydrukuj przepis