Do końca nie byliśmy przekonani do przepisu, jednak marchewkowe ciasteczka zdały wszelkie egzaminy i wymogi jakości ;) Zwłaszcza, jeśli chodzi o ciasto – nie za twarde, przypominają ciastka z marmoladą, które kiedyś kupowała babcia.
Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane z zupą z mleczka makowego (Aguonpienis su kučiukais).
Lżejsze muffiny, idealne na poświąteczne (i nie tylko) obżarstwo :) Z mąką pełnoziarnistą, z cukrem trzcinowym (w zredukowanej dawce) i z nieduża ilością tłuszczu - a przy okazji jednego ze zdrowszych i zalecanych w codziennej diecie, bo oleju rzepakowego.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszałam razem w misce. Dodałam startej skórki pomarańczowej. Następnie, po kolei dodałam: olej, jajko i sok z pomarańczy...
Nie ma nic prostszego, niż przygotowanie ciasteczek składających się tylko z trzech składników, w tym lubianej przez wszystkich Nutelli (...). Drugie ciasteczka to snickerdoodles według przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią" - pyszne i rozpływające się w ustach, niepodobne do żadnych innych. Polecam:)
Same ciasteczka to idealna baza pod wszelkie stempelki. Ponieważ ciastka zachowują swój kształt, możecie być spokojni o zrobione na nich wzorki. Jedynym minusem - choć to kwestia gustu - jest fakt, że są one lekko twardawe, ale kto ma zęby :), ten da radę tymi pysznymi, maślanymi i cudownie pachnącymi wanilią, słodkościami.
Biscotti to pyszne włoskie ciasteczka podobne do naszych sucharków. Świetnie smakują po zanurzeniu w kawie lub herbacie, można je również chrupać solo. Pięknie pachną, co sprawia, że trudno im się oprzeć ! Istnieje wiele wersji, ja wybrałam jedną z prostszych - z migdałami i cytrusową skórką.
Nie mogłam już dłużej czekać i wczoraj zrobiłam moje pierwsze w życiu gniazdka parzone. Jak to zwykle bywa przy moich kulinarnych pierwszych razach, wolałam nie eksperymentować z przepisem, tylko wszystko zrobić za radą autora. Przepis pochodzi od Jana Czernikowskiego, z doskonałej książki Ciasta, ciastka, ciasteczka.
Kruche, z dużą ilością czekolady, całkiem spore ciacha - zdecydowanie nie na jeden kęs. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Takie typowe american chocolate chip cookies, prosto z Macaroons and biscuits wydawnictwa The Australian women's weekly.
Często serwowane przy specjalnych okazjach. Zawierają najbardziej cenione dawniej składniki, czyli orzechy, cukier i masło. Gdybym to ja miała nadać im nazwę byłyby to ZIMOWE CIASTECZKA.