Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane
Zapowiedziany wczoraj pierniczków ciąg dalszy... Będą kolejne...
Dzisiaj przepis z książki "Kuchnia polska regionalna" - tutaj słów kilka o samej książce.
Same pierniczki ponoć pyszne, chociaż ponoć trochę za słodkie - proponuję zmniejszyć ilość cukru zarówno w samym cieście jak i nadzieniu. Pierniczki nie twardnieją, więc mogą być pieczone tuż przed zjedzeniem.
Pierniczki nadziewane Pierniczki nadziewane - Laura SKŁADNIKI:
  • 50 dkg maki
  • 34 dkg miodu
  • 17 dkg cukru
  • 1 dkg cynamonu
  • 1 dkg utartych goździków
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 17 dkg orzechów lub migdałów
  • 17 dkg cukru
  • skórka z cytryny
Miód ogrzać z cukrem, a następnie utrzeć. Dodać cynamon i goździki (lub łyżeczkę przyprawy piernikowej). Wsypać mąkę i sól, wyrobić starannie ciasto, po czym ochłodzić je.
Przygotować nadzienie z utłuczonych orzechów lub migdałów odrobiną skórki cytrynowej i małą ilością wody (ma być gęste).
Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty lub małe prostokąty. Nakładać na nie nadzienie, przykrywać drugim kawałkiem i zlepiać starannie.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów