Ciasteczka maślane
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 jajo
1 łyżka cukru waniliowego
można dodać 3/4 łyżeczki sody
lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki
20 dag cukru pudru
+ M&My do dekoracji
Mąkę przesiać z solą - dodać miękkiego masła, cukier waniliowy i zwykły, jajo - wszystko wyrabiamy tak długo aż powstanie gładka masa.
Dzielimy ciasto na 2 części - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto można też zamrozić na kilka dni.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy cienko (ok pół centymentra) na stolnicy - posypując mąką i wycinamy ciasteczka. Układamy na pergaminie i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C.
Kiedy ciastka przestygną smarujemy je lukrem i dekorujemy M&M'ami.