Muffinki jagodowe na dzień dobry


Składniki:
12 łyżeczek masła
1/2 kg mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
40 dag brązowego cukru
2 jajka
250 ml maślanki
1 łyżka skórki pomarańczowej
40 dag mrożonych jagód

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nagrzej do 180 C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj mrożone jagody i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka)

(przepis z Kulinarnego Atlasu Świata)

Przepisy z tych kategorii

Jagodowe muffinki z kruszonką

Jagodowe muffinki z kruszonką

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów

Scones z borówką amerykańską,…

Beti Beti
kruche babeczki

Eklerki toffi z borówkami

Eklerki toffi z borówkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kokosowe muffinki jagodowe

Kokosowe muffinki jagodowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami
1

Babeczki biszkoptowe z bitą śm…

food² food²
Food Square

Obłędne kukurydziane muffinki z borówką amerykańską i musem
2

Obłędne kukurydziane muffinki…

mollisia mollisia
Walka w kuchni