Krótko i na temat - jest to znakomity przepis na szarlotkę. Kruche + rabarbar + budyń = ciacho idealne. Kruche ciasto, które z wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę, zaś spód nie namięka
Dziś podzielę się z Wami przepisem na ptasie mleczko z dawnych lat. To jedna z pierwszych receptur, jakie zapisałam w swoim notatniku jeszcze w czasach podstawówki. W sumie od wielu lat nie korzystałam z niego, ale swego czasu był prawdziwym hitem. Deser banalnie prosty, a dzieci (i nie tylko) uwielbiają go.
Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy!
Podczas mojej wizyty w Elblągu nabyłam wiejskie masło, twaróg i śmietanę. Miałam jej ponad 3 l i chciałam ją spożytkować najlepiej i najpyszniej jak się da:) Ostatnie upały, te jeszcze majowe same podpowiedziały, co by z niej zrobić i wybór w pierwszej kolejności padł na śmietanowca, który robiłam przez kolejne 3 dni, aż .... skończyła się moja wiejska śmietana;)
Chcę jeszcze raz podać Wam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Robię z niego zarówno pierogi pieczone, bułeczki i właśnie drożdżowce z kruszonką. Dla mnie jest idealne. Któż nie lubi takiego zestawu - kawałek placka i szklanka ciepłego mleka? Dla mnie to wspomnienie najmilsze chyba...A jaki zapach roznosi się po domu...
A, że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego. To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!
3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych” budyniach
Robi się go bardzo prosto, nie wiem doprawdy czego się obawiałam. Efekt okazał się zadowalający: ciasto prezentowało się ładnie, dość dobrze się kroiło i smakowało wszystkim, którzy go próbowali. Jedyne ostrzeżenie: jest bardzo, ale to bardzo słodkie. Kawałka jaki widać na zdjęciu, mimo szczerych chęci, nie potrafiłam zjeść za jednym razem. Wszyscy słodyczoholicy powinny być zadowoleni ;)
Po długiej przerwie czas na osłodzenie sobie życia ciastem, które nie należy spożywać będąc na diecie :) ale co tam czasem można zaszaleć :) (...) 3Bit jest pyszny, nie za słodki, miękki i delikatny.
To ciasto powstało przy okazji lawendowej karpatki, miałam już brownie, miałam maliny a kremu zrobiłam troszkę za dużo, więc, żeby się nie zmarnował, powstało takie malinowe ciacho.
Lekkie i puszyste ciasto wykonane w ostatniej chwili - tak na szybko gdy goście nadchodzą :-) Z domowym dżemem z czarnej porzeczki i nutką kawy, doskonale tu pasują. Proste w wykonaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu :-)
Ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo ekskluzywana wersja Rafaello, ale chyba poczekam z tym na jakąś specjalną okazję..:)