Warto więc pokusić się o zrobienie takiego sernika, bo jest po prostu przepyszny :) Jeden z najlepszych jakie jadłam :) Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy nie lubią bardzo słodkich ciasto, ponieważ mus rabarbarowy podkręcony pomarańczową nutą działa wyjątkowo orzeźwiająco.
Zdecydowałam się na sernikobrownie, bo przymierzałam się do niego od bardzo dawna :) I wiecie co? jestem po prostu wniebowzięta! :) Uwielbiam to ciasto od pierwszego kęsa. To jest to – ciężkie, wilgotne, nieco gliniaste ciasto, w którym smak czekolady urozmaica masa sernikowa, a słodycz przełamują kwaskowate wiśnie.
Jest bardzo smaczne i uzależniające, ale wg mnie najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień :) Mój sernik wyszedł taki nakrapiany, z kawałkami jagód..dopiero później doczytałam, że można było te jagody potraktować wpierw blenderem i wtedy kolor byłby intensywniejszy.
Gdy galaretka będzie tężeć podzielić ją na 2 części. Śmietanę ubić na puszystą masę dodając stopniowo 2 łyżeczki cukru. Jagody połączyć z 1/2 galaretki a następnie wymieszać z 1/2 bitej śmietany...
W tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować.
Dzisiejsze ciasto jest najzwyklejsze w świecie bo jest to kruchy spód, zwykły budyń, owoce i kruszonka. Ale w całości smakuje wspaniale, zwłaszcza połączenie kwaśnego agrestu z budyniem. Bardzo polecam:)
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Okruchy na wierzchu tak dobre, że wyjadałam je zaraz po upieczeniu i bałam się, że nie zostanie ich wystarczająco dużo do posypania ciasta :)